Time To Detox

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; een Detox is geen quickfix om snel een paar kilo af te vallen. Het kan wel een leuk bijeffect zijn. Een Detox is een boost om je lichaam een kickstart te geven. Terug naar de basis van puur en gezond eten. Het is een reset voor je lichaam. Dit heeft zowel lichamelijk als geestelijk effect. Opgehoopte afvalstoffen worden afgevoerd. Je lichaam komt langzaam terug in balans. 

Een Detox hoeft niet noodzakelijkerwijs te bestaan uit dagen lang vloeibaar eten. Zelf ben ik daar geen fan van. Een dag of twee, drie is prima te doen. Vloeibare voeding heeft een lager verzadigend effect. Ik adviseer een Detox van tien dagen met een gedegen afbouw van en opbouw naar gewone voeding.

Je lichaam is een fantastische machine die naar het beste kunnen functioneert. Door allerlei externe factoren komt je lichaam in aanraking met gifstoffen. Uitlaatgassen die we inademen, bestrijdingsmiddelen op onze voeding, chemische stoffen uit verzorgingsproducten en ga zo maar door. Ook te weinig slaap heeft een negatieve invloed op je lichaam. Als je niet de rust en ontspanning pakt die je lichaam nodig heeft, is je lichaam niet meer in staat om goed te functioneren. Daardoor stapelen afvalstoffen zich op in je lichaam en voel je jezelf minder vitaal. 

Onze lichaamscellen vernieuwen zich dagelijks en bestaan uit hetgeen waar wij ons mee voeden. Eens in de zeven jaar worden alle lichamelijke cellen vervangen. Het is dus nooit te laat om met een gezond leef- en eetpatroon te beginnen. 

Gedurende de Detox reinigt het lichaam. Je darmen komen tot rust. Een Detox helpt de lever om alle opgeslagen gifstoffen te verwerken en af te voeren. Hierdoor krijgt je lichaam meer tijd om bezig te zijn met andere essentiële processen.

Alle effecten op een rijtje: 

 • reiniging van het lichaam 
 • darmen komen tot rust
 • de lever ontdoet zich van opgeslagen gifstoffen
 • toename van energie
 • je buik wordt platter 
 • betere concentratie
 • vermindering allergieën 
 • betere werking nieren en lever
 • mooiere huid
 • mooiere haren 
 • minder trek in ongezond voedsel 

De eerste stap van een Detox is stoppen met het eten en drinken van voeding die gifstoffen in zich kan hebben. Anders is het dweilen met de kraan open. Dan is het daadwerkelijk zonde van je energie. Het is aan te raden om te kiezen voor goede kwaliteit groenten en fruit. Als het kan van biologische oorsprong. Bij het kweken hiervan zijn immers geen gifstoffen gebruikt. Wat niet in je lichaam komt, hoeft je lichaam ook niet af te breken. Zorg voor rust en ruimte gedurende een Detox. Plan voldoende selfcare momenten in. Doe geen Detox in een drukke, heftige periode. Actief bewegen en intensief sporten is af te raden. Geniet van een wandeling, een stukje fietsen of andere rustige beweging.  

Het is erg belangrijk om veel water of thee tussendoor te drinken. Tijdens een Detox mag je echt een liter meer drinken dan je normaal doet. Hiermee bevorder je het afvoeren van gifstoffen uit je lichaam. Begin de dag met één a twee glazen lauwwarm water met het sap van een halve uitgeknepen citroen per glas. 

Als je net begonnen bent met de Detox, kun je lichte klachten ervaren. Niet schrikken! Dit is een teken dat lichaam aan het werk is gezet. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, lichte verkoudheid of een onregelmatige huid met puistjes. Dit is geen reden om te stoppen! Juist nu moet je even doorzetten. Je lichaam geeft hiermee aan dat er aardig wat afvalstoffen opgeruimd mogen worden. 

Ieder lichaam reageert anders. Luister goed naar je lichaam. Jij kent jouw lichaam het beste. Als het niet goed voelt, pas de Detox dan aan en rem het proces af. Stoppen is zelden nodig, maar ook daarbij is jouw gevoel leidend. 

Tijdens een Detox is het belangrijk om je ritme te vertragen en voldoende selfcare in te plannen. Het is niet ongebruikelijk dat je tijdens een Detox emoties ervaart waarvan je niet wist dat deze er waren. Laat ze er zijn, geef ze de ruimte, kijk waar het vandaan komt. Laat het los of ga ermee aan de slag. Wat voor jou goed voelt.

Als je zwanger bent, borstvoeding geeft, medicatie gebruikt of chronische ziek bent wordt Detoxen afgeraden. Ook als je een auto-immuunziekte hebt. Raadpleeg in dat geval altijd eerst een arts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *