Biologisch is logisch

Jouw lichaam is opgebouwd uit wat jij eet en drinkt. De voedingsstoffen die hierin zitten worden gebruikt om jouw cellen te voeden en vernieuwen. Iedere zeven jaar vernieuwen alle cellen in jouw lichaam zich. Daarom is het nooit te laat om te kiezen voor een gezonde leefstijl. Biologisch eten is voor steeds meer mensen vanzelfsprekend, mits betaalbaar. Daarin maakt iedereen zijn eigen keuzes. Maar is het nu echt gezonder? Dat is echt afhankelijk naar welk product je kijkt. Een zak chips, ook al is die biologisch, bevat nog steeds veel lege calorieën. Ik ben geen voorstander van calorieën tellen, maar wel van voeding die je lichaam voedt. Hoe meer onbewerkt voedsel je eet, hoe gezonder je eet. De keuze voor biologische voeding draagt absoluut bij aan je gezondheid.

Biologisch vlees is veel diervriendelijker. Deze dieren komen meer buiten, krijgen geen hormonen om sneller te groeien en kwalitatief goed voedsel. 

Klimatologisch gezien is biologisch voedsel de juiste keuze. Er komen minder broeikasgassen vrij, afval wordt hergebruikt en je krijgt minder gifstoffen binnen waardoor jouw lichaam beter kan functioneren. 

Biologisch groenten en fruit bevat vaak meer vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Zeker als je het lokaal haalt. De smaak en kwaliteit is vaak stukken beter. 

Bij het verwerken van biologisch voedsel worden geen chemische kleur- geur en smaakstoffen gebruikt. Er wordt enkel gebruik gemaakt van natuurlijke toevoegingen als dit nodig is voor bijvoorbeeld de houdbaarheid. 

Boeren die biologische dynamische landbouw bedrijven gaan nog een stap verder. Zij gebruiken organische bemesting. Wisselen af wat ze verbouwen op een veld waardoor de grond niet verarmd maar juist wordt verrijkt. Men gebruikt een zaaikalender, hierbij wordt rekening gehouden met het ritme van de seizoenen, de maan en de planeten. De oude wijsheid van onze voorouders wordt gecombineerd met de huidige technologie.

De keuze voor biologisch betekent dat je soms iets meer kwijt bent voor je eten. De boeren die dit telen krijgen een eerlijke prijs en worden niet door grote bedrijven onder druk gezet om zo goedkoop mogelijk te leveren. Je draagt met de keuze voor biologische voeding bij aan een gezonder leven voor jezelf, een beter klimaat én een goed leven voor de boer die jouw eten verbouwt. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.